Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language

FOTO NATJEČAJ
mountaintour

moto1vrijeme

rezervacija

Newsletters - budite informisani o dešavanjima.
Upišite vaš email:
{module Mailing lista}

sarajevotour_bosanski
banner_190x75
Marketing

IZABERITE PLANINARSKU FOTOGRAFIJU MJESECA


UPUTSTVA I PROPOZICIJE

Pravo učešća imaju svi koji imaju otvoren profil na facebooku i nalaze se na spisku prijatelja "Planinarska Tura - Mountain Tour". Isključivo emailom prijavite svoju fotografiju za Izbor Planinarske Fotografije Mjeseca NAJ-FOTO. Može biti prijavljena samo jedna fotografija za jedan mjesec. Fotografiju šaljete emailom da bi mogla biti uploadovana u odgovarajući album. Fotografija može biti snimljena u bilo kom mjesecu i bilo kojoj godini.
U subjektu (naslovu) email poruke treba obavezno da stoji "Za NAJ-FOTO". U tijelu poruke treba da navedete sljedeće podatke:

1) Autor: Ime Prezime (Država)
2) Naziv fotografije:
3) Datum: (datum kada je snimak načinjen)
4) Lokacija: poželjno naziv vrha, naziv planine, naziv planinskog vijenca (obavezno navesti državu) Možete isto tako navesti odakle je snimljeno i šta fotografija prikazuje.


U tijelu email poruke trebate potvrditi da ste pročitali ova pravila rečenicom:"Pročitao/la i prihvatam pravila izbora za planinarsku fotografiju mjeseca NAJ-FOTO".

Fotografija mora biti originalni snimak u digitalnom zapisu. Ne prihvataju se skenirane fotografije. Veličina fotografije nesmije biti manja od 1024x768 odnosno jedna njena strana mora biti dužine ne manje od 1024 pixela. Prihvataju se fotografije koje su zaštićene elektronskim žigom.

Ime i prezime mora biti od stvarne osobe odnosno lica koje je načinilo fotografiju. Dakle fotografija nemože biti poslana od neke organizacije ili društva. U slučaju da ste poslali fotografiju, a fotografija se ne pojavi unutar albuma molimo da to prijavite emailom. Sve korektne primjedbe će biti uvažene.

Fotografije moraju biti dostavljene najdalje do 25 u mjesecu.

A) SISTEM BODOVANJA PLANINARSKE FOTOGRAFIJE MJESECA (PUBLIKA + ŽIRI):

Prvih 8 fotografija koje skupljenim bodovima (lajkovima) odnosno glasovima publike zarađuju sljedeće bodove:
1.mjesto = 24 boda
2.mjesto = 21 bod
3.mjesto = 18 bodova
4.mjesto = 15 bodova
5.mjesto = 12 bodova
6.mjesto =  9 bodova
7.mjesto =  6 bodova
8.mjesto =  3 boda

Sve fotografije koje su od publike dobile isti broj bodova dijele poziciju i dobivaju isti broj bodova - dakle ukoliko fotografije na 3 i 4 mjestu imaju isti broj bodova obije fotografije dijele 3 mjesto te obije dobivaju po 18 bodova. Sve fotografije ispod 8 mjesta ostaju bez bodova publike, a poziciju zadržavaju na osnovu broja lajkova. Međutim nakon glasanja publike mogu dobiti bodove od članova žirija.

Nakon publike nastupaju tri (3) člana žirija. Svaki član žirija za sebe pravi listu najkvalitetnijih fotografija - opet 8 po vlastitiom izboru. Dakle među 8 fotografija kojima bodove dodjeljuju članovi žirija mogu biti, a ne moraju fotografije za koje je publika glasala. Svaki član žirija dodjeljuje bodove po principu:
1.mjesto = 10 bodova
2.mjesto =  8 bodova
3.mjesto =  6 bodova
4.mjesto =  5 bodova
5.mjesto =  4 boda
6.mjesto =  3 boda
7.mjesto =  2 boda
8.mjesto =  1 bod

Jedna fotografija kada bi se svi složili (publika i 3 člana žirija) da je najbolja može osvojiti maksimalnih 54 boda,. Minimalan broj bodova koje neka fotografija može osvojiti je 1. Između ove dvije vrijednosti će biti velika lepeza radova koji svojim kvalitetom zaslužuju pažnju.

Ovim sistemom bi se izbjegao i problem ako je neko poslao svoj rad malo kasnije, a ne na početku mjeseca. Publika će i dalje glasati odnosno lajkove dodjeljivati do 25-og u mjesecu. Preostalih 5 dana članovi žirija će pregledati radove, napraviti vlastitu rang listu 8 najboljih i dodijeliti bodove prema vlastitom izboru uzimajući u obzir sve fotografije koje su prijavljene za taj mjesec. Između 25-og i 30-og u mjesecu 3 člana žirija će dostaviti  bodovnu listu na adresu:B)

Fotografija nesmije narušiti autorska prava. Detaljane pravne instrukcije vezano za autorska prava možete naži ovdje:
http://creativecommons.org​/licenses/by-nc-nd/3.0/hr/
Facebook-ova Izjava o Pravima i Odgovornostima: http://www.facebook.com/te​rms.php

Ukoliko dostavite fotografiju koju je snimila neka druga osoba i to se ustanovi to će biti javno objavljeno na web stranici PT-MT. Fotografija će u tom slučaju biti diskvalifikovana, a autor će biti TRAJNO isključen iz profila Planinarska Tura.

C) Prijavljene fotografije moraju sadržavati EXIF podatke. Dakle fotografija mora biti originalna. One fotografije koje autori pošalju, a ne budu imale EXIF podatke neće biti uvrštene u konkurenciju. Ukoliko neznate šta su to EXIF podaci detaljno objašnjenje možete naći ovdje:
http://www.facebook.com/al​bum.php?aid=19590&id=10000​1508580766&saved#!/note.ph​p?note_id=155835024461662

D) Učesnicima se ne dozvoljava komentiranje konkurentskih fotografija u toku kao ni nakon izbora NAJ-FOTO. Učesnik nesmije davati glas (like) svojoj fotografiji. Isto tako autori nesmiju glasati (like-ovati) za druge fotografije koje su u konkurenciji. Autor nesmije javno pozivati druge osobe da dodijele glas njegovoj fotografiji. Javno pozivanje autora bilo kojim putem da daju glas, ("like" ili "Sviđa mi se") je strogo zabranjeno. Ukoliko se bilo koje od ovdje navedenih pravila naruši fotografija tog autora će biti diskvalifikovana. Fotografiji se nesmiju dodavati tagovi, a ukoliko se to dogodi tagovi će biti izbrisani. Svoj glas publika daje dodjelom "like" odnosno klikom na "Sviđa mi se". Glasati i komentirati mogu samo prijatelji profila Planinarska Tura koji direktno ne učestvuju u takmičenju. Ukoliko autor ima bilo kakve pritužbe na samo takmičenje ili na druge učesnike može o tome obavjestiti organizatora putem FB poruke ili putem emaila. Svaka primjedba će biti razmotrena i ukoliko se radi o nečemu bitnom primjedba će se uvažiti te poduzeti potrebne aktivnosti u vezi sa primjedbom.

E) Autori koji žele poslati istu fotografiju kakvu su već jednom poslali na izbor NAJ-FOTO mogu to učiniti samo jednom sa jednom te istom fotografijom s tim što nemogu slati istu fotografiju dva uzastopna mjeseca. (Primjer: Recimo da ste poslali fotografiju XYZ na takmičenje u septembru. U oktobru nemožete poslati tu istu fotografiju, ali je zato možete poslati u novembru ili bilo kom sljedećem mjesecu. Nakon drugog prijavljivanja fotografija XYZ se nemože poslati i treći put prijaviti na NAJ-FOTO.) Ovo pravilo se ne odnosi na pobjedničke fotografije.

F) Photoshop ili Fotošop je softver koji je dozvoljeno koristiti u onoj mjeri u kojoj fotografija ne gubi na vrijednosti nego to podiže ukupni likovni dojam na višu razinu. Umjereno procesiranje fotografije se tumači kao "umjetničko viđenje". Ukoliko procesiranje ipak dovede do značajne izmjene realnih oblika te napravi tematski otklon fotografija u tom slučaju neće biti prihvaćena u konkurenciju. Ovim se potvrđuje da su u izboru planinarske fotografije mjeseca NAJ-FOTO opšte prihvaćeni standardi koji važe i na drugim salonima fotografije širom svijeta. Prihvataju se kolorne, crno-bijele i fotografije sa SEPIA procesiranjem. Fotografije sa okvirovima neće biti prihvaćene.

G) Svi komentari koji se budu odnosili na otvaranje pitanja procesiranja fotografija i upotrebe Fotošopa će biti brisani. Na organizatoru je dali će fotografiju prihvatiti ili ne. Ako je fotografija prihvaćena ono što se očekuje od "publike" je glasanje za jednu ili više fotografije koje vam se dopadaju.

H) Tematski posmatrano u planinarsku fotografiju spadaju sve fotografije koje se na bilo koji način dotiču planine i planinarenja. Dakle planinarska fotografija je i planinski cvijet i fotografija lavine i kamen karakterističnog oblika i boje i drvo i šuma i planinar. Planinarska fotografija je ne samo fotografija same planine nego sve ono što je vezano za planinu - gljiva, neki dio alpinističke opreme, leptir, kostur oglodane životinje i trag medvjeda u snijegu.

I) Na fotografijama se nesmije nalaziti podrugljiv ili uvredljiv sadržaj. Zadržavamo pravo diskvalifikacije fotografije na osnovu nekorektnosti koje ovdje nisu eksplicitno navedene, a u slučajevima težeg kršenja pravila i trajne diskvalifikacije autora odnosno brisanja iz spiska prijatelja sajta Planinarska Tura.

Nepoznavanje bilo kojeg od ovdje navedenih pravila autora ne oslobađa od odgovornosti.

Nagrade u vidu poklona se za sada ne dodjeljuju. Zvanično se proglašava:
PLANINARSKA FOTOGRAFIJA MJESECA - ODNOSNO FOTOGRAFIJA KOJA JE UKUPNO OD PUBLIKE I ŽIRIJA OSVOJILA NAJVIŠE BODOVA

U slučaju jednakog broja bodova pozicija se dijeli.

VAŠ EMAIL SA FOTOGRAFIJOM I KOMPLETNIM PODACIMA ŠALJITE ISKLJUČIVO NA: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

 

Početna - O stranici - Marketing - Kontakt

Copyright @ MountainTour.ba