mountaintour

moto1vrijeme

Bosnia(BA)English (United Kingdom)
FacebookTwitterWordpressYoutubeBlogger

rezervacija

banner_190x75

Marketing

bjelasnica

ozren bih

prenj bih

BJELAŠNICA

  • Elevacija: 2,067 mnv
  • Lokacija: Centralna Bosna i Hercegovina
  • Područje: Dinarske Alpe
  • Koordinate: 43°42'56?N 18°17'05?E

Bjelašnica se nalazi u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine. Proteže se jugozapadno od Sarajeva. Najviši Bjelašnicki vrh doseže visinu od 2067 metara. Planinaski vjenac se proteže od Sarajeva do Konjica i uključuje područja tradicionalnih bogumilskih i bosanskih sela, mlinova, kanjona, vodopada, jezera i planinarskih kuća. Bjelašnicu možete penjati tokom cijele godine.

Meteorološka opservatorija na 2067 mnv (izgrađena 1894 godine kao prava u BiH) nudi predivne poglede na okolne planine. Tokom Zimskih Olimpijskih Igara 1984 godine Bjelašnica je bila domaćin takmičenjima u muškim alpskim skijaškim disciplinama. U neposrednoj blizini opservatorije je izgrađena startna kuća za skijaški spust sa žičarom. U blizini se nalazi i spomenik za sedmero mladih planinara koji su izgubili život smrznuvši se u decembru 1962.

Bjelašnica je izuzetno popularna turistička destinacija za planinarenje i skijanje. Glavna zona ima nekoliko objekata iz vremena Zimskih Olimpijskih igara, uključujući hotele i skijališta.

Dok se velike površine bujne šume nalaze u cijelom planinskom vijencu, iznad 1500 metara nadmorske visine nema šume. Ljepota pejsaža je uočljiva odmah po dolasku. Brojne planinarske staze su označene i održavane. Naziv planine proistiće iz riječi bijela jer je duže vremena tokom godine prekrivena snijegom.

Veći dio planine je prekriven šumom koju čine različiti tipovi stabala. Najveći prostor je prekriven bukovom šumom uz manje šume bukve, jele i smreke. Hrastove šume se nalaze u toplijim dijelovima. Velika važnost ovih šuma leži prvenstveno u njihovim generalno bitnim funkcijama kao što su: zaštitne, hidrološke, klimatske, higijensko-zdravstvene, turističko-rekreativne, edukativne i odbrambene funkcije šuma. Od svih navedenih funkcija turizam i rekreaciju posebno naglašavamo jer ovo šumsko područje predstavlja idealan ambijent za odmor i rekreaciju u svako godišnje doba. Takođe velika šumska područja omogućavaju čist zrak u ovom regionu i karakteristika ovog područja je vrlo visok postotak bazičnog kisika koji je rijedak u ovim dijelovima Evrope.


Kanjon Rakitnice

Jedna od najčuvenijih i najlješih destinacija u Bosni i Hercegovini je kanjon rijeke Rakitnice. To je jedna od najvećih pritoka rijeke Neretve. Gotovo na samom početku kanjona, tačnije nizvodno od tjesnaca “Buturov prolaz” na visini od 400 metara “studeni potok” se obrušava u obliku vodopada sa nekoliko kaskada koje čine jednu od najvećih atrakcija kanjona Rakitnice.


Planinarski domovi na Bjelašnici:

  • Šavnici (940 mnv) je izgrađen 1951. god
  • Podgradina (1350 mnv) je izgrađena 1952. god.
  • Javornik (1498 mnv) je izgrađen 1948. god.
  • Stanari (1585 mnv) je izgrađen 1949. god.
  • Sitnik (1730 mnv) je izgrađen 1949. god.
  • Hranisava (1965 mnv) je izgrađena 1950. god. (Trenutno nije u korištenju)

 

Naslovna- O stranici - Marketing - Kontakt

Copyright @ MountainTour.ba