mountaintour

moto1vrijeme

Bosnia(BA)English (United Kingdom)
FacebookTwitterWordpressYoutubeBlogger

rezervacija

banner_190x75

Marketing

bjelasnica

ozren bih

prenj bih

MAGLIĆ
  • Elevacija: 2386 mnv
  • Lokacija: Jugo-istočna Bosna i Hercegovina
  • Podrucje: Dinarske Alpe
  • Koordinate: 43.16000°N / 18.44000°E


Maglić je najviša, mada ne i najveća planina u Bosni i Hercegovini, i jedna od najljepših planina Crne Gore. Jedan dio masiva Maglića je smješten na strani Bosne i Hercegovine, dok je njegov drugi dio na teritoriji Crne Gore. Najviša tačka Maglića ima dva vrha, Bosanski Maglić (2386 m) vrh na strani Bosne i Hercegovine i Crnogorski Maglić (2388 m) na crnogorskoj strani, što je 2 metra više od vrha na bosanskohercegovačkoj strani. Nezvanično, čast najvišeg vrha planine Maglić pripada Bosanskom Magliću (2386 m), iako je Crnogorski Maglić (2388 m) 2 metra viši. Crnogorski dio Maglićkog masiva ukrašen je nevjerovatnom ljepotom Trnovačkog jezera, jednog od najljepših u Crnoj Gori.

 

Maglićki masiv je lociran oko 20 km jugozapadno od grada Foča u neposrednoj blizini granice sa Crnom Gorom. Na Crnogorskoj strani, najbliže mjesto Magliću je Mratinje grad. Planina je  na sjeveru i zapadu ograničena rijekom Sutjeskom, na jugozapadu planinom Volujak, na istoku rijekama Drinom i Pivom a na jugu Mratinjskom uvalom.

 

Sve padine, osim sjeverozapadne, su veoma  strme i obrasle četinarima i stablima bukve.  Linija šume je na približno 1600 metara nadmorske visine. Na vrhu je plato sa odličnim pašnjacima. Mnogi vrhovi i grebeni se izdižu iz platoa – najvažniji su Vučevo (Crni vrh 1591 m), Rujevac (1835 m), Sniježnica (1804 m), Prijevor (Makaze 1668 m), Mratinjska Gora (1576 m) i Maglić, sami vrh (2388 m).

 

Podnožje i padine su bogati vodom, ali plato nije. Postoji izvor na Dragoš Sedlu (neposredno ispod puta) – u blizini spomenika Nuriji Pozdercu (ratni heroj iz Drugog svjetskog rata). Postoje izvori i na Rujevcu i Ulobicu ali presuše krajem ljeta. Najobilniji je izvor u Carevom Dolu koji nikad ne presušuje.

 

Nema stalnih naselja na planini. Prije rata, tokom ljeta, mnogi stočari su dolazili sa stadima ovaca na plato, ali sada (nakon rata) ne sjećam se da sam vidio niti jednog.

 

Najprivlačnija tačka Maglića je definitivno njegov glavni greben sa najvišim vrhom. Vrhu se može prići samo sa južne strane obrasle travom i planinskim borom. Svi drugi obronci su strmi, pusti i stjenoviti. Pogled sa vrha je veličanstven - prije svega na susjedni Volujak i Bioc i Trnovačko jezero, ali također i na Durmitor (u Crnoj Gori) i ostale bosanske planine na sjeveru i sjeverozapadu.

 

Trnovačko jezero je naročito lijepo – na visini od 1700 metara, dugo 700 i široko 400 metara, stiješnjeno između Maglića, Volujka i Bioca čiji se grebeni naginju u dolinu jezera.  Otvoreno je jedino na sjeveru prema šumovitim Vratnicama. Boja jezera je zapanjujuće zeleno-plava.

 

Naslovna- O stranici - Marketing - Kontakt

Copyright @ MountainTour.ba