Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language

Bjelašnica
mountaintour

moto1vrijeme

rezervacija

Newsletters - budite informisani o dešavanjima.
Upišite vaš email:
{module Mailing lista}

sarajevotour_bosanski
banner_190x75
Marketing

bjelasnica

ozren bih

prenj bih

Bjelašnica

BJELAŠNICA

Elevacija: 2,067 m
Lokacija: Centralna Bosna i Hercegovina
Područje: Dinarske Alpe
Koordinate: 43°42′56″N 18°17′05″E

Bjelašnica se nalazi u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine. Proteže se jugozapadno od Sarajeva. Najviši Bjelašnički vrh doseže visinu od 2067 metara. Planinaski vjenac se proteže od Sarajeva do Konjica i uključuje područja tradicionalnih bogumilskih i bosanskih sela, mlinova, kanjona, vodopada, jezera i planinarskih kuća. Bjelašnicu možete penjati tokom cijele godine.

Meteorološka opservatorija na 2067 mnv (izgrađena 1894 kao prava u BiH) nudi predivne poglede na okolne planine. Tokom Zimskih Olimpijskih Igara 1984 godine Bjelašnica je bila domaćin takmičenjima u muškim alpskim skijaškim disciplinama. U neposrednoj blizini opservatorije je izgrađena startna kuća za skijaški spust sa žičarom. U blizini se nalazi i spomenik za 7 mladih planinara koji su izgubili život smrznuvši se u decembru 1962.

Bjelašnica je izuzetno popularna turistička destinacija za planinarenje i skijanje. Glavna zona ima nekoliko objekata iz vremena Zimskih Olimpijskih igara, uključujući hotele i skijališta.

Dok se velike površine bujne šume nalaze u cijelom planinskom vijencu, iznad 1500 metara nadmorske visine nema šume. Ljepota pejsaža je uočljiva odmah po dolasku. Brojne planinarske staze su označene i održavane. Naziv planine proističe iz riječi bijela jer je duže vremena tokom godine prekrivena snijegom.

Veći dio planine je prekriven šumom koju čine različiti tipovi stabala. Najveći prostor je prekriven bukovom šumom uz manje šume bukve, jele i smreke. Hrastove šume se nalaze u toplijim dijelovima. Velika vaćnost ovih šuma leži prvenstveno u njihovim generalno važnim funkcijama kao što su: zaštitne, hidrološke, klimatske, higijensko-zdravstvene, turističko-rekreativne, edukativne i odbrambene funkcije šuma. Od svih navedenih funkcija turizam i rekreaciju moramo naglasiti jer ovo šumsko područje predstavlja idealan ambijent za odmor i rekreaciju u svako godišnje doba. Takođe velika šumska područja omogučavaju čist zrak u ovom regionu i karakteristika ovog područja je vrlo visok postotak bazičnog kisika koji je rijedak u ovim dijelovima Evrope.

Kanjon Rakitnice

Jedna od najčuvenijih i najlješih destinacija u Bosni i Hercegovini je kanjon rijeke Rakitnice. To je jedna od najvećih pritoka rijeke Neretve. Gotovo na samom početku kanjona, tačnije nizvodno od tjesnaca “Buturov prolaz” na visini od 400 metara “studeni potok” se obrušava u obliku vodopada sa nekoliko kaskada koje čine jednu od najvećih atrakcija kanjona Rakitnice.

Planinarski domovi na Bjelašnici:

  • Šavnici (940 mnv) je izgrađen 1951. god
  • Podgradina (1350 mnv) je izgrađena 1952. god.
  • Javornik (1498 mnv) je izgrađen 1948. god.
  • Stanari (1585 mnv) je izgrađena 1949. god.
  • Sitnik (1730 mnv) je izgrađen 1949. god.
  • Hranisava (1965 mnv) je izgrađena 1950. god. (Trenutno nije u korištenju)

 

Početna - O stranici - Marketing - Kontakt

Copyright @ MountainTour.ba