Elevacija: 2103 mnv

Lokacija: Južna Bosna i Hercegovina

Područje: Dinarske Alpe

Koordinate:

Prenj je planinski masiv u Hercegovini i smješten je u središnjem dijelu Dinarida. Nema sumnje, Prenj je jedna od najljepših i najatraktivnijih planina u Bosni i Hercegovini. Preme nekima Prenj je jedan od najljepših planinskih masiva svih Dinarskih Alpi. Planinari ga često nazivaju “Bosanski Himalaji”. Ima dosta vrhova oko 2000 metara. Najviši vrh je Zelena glava koji je visok 2103 metara, pored kojeg se odmah u neposrednoj blizini nalazi Otiš. Otiš i Zelenu glavu razdvaja samo jedno sedlo. S vrha se pruža posebno lijep pogled na sjeverni dio planine s vrhovima Velike Kape, Taraša, Osobca i Borašnice. Nalaze se u središnjem planinaskom području i sa vrha se pruža nezaboravan pogled kako na planine koje ga okružuju Velež, Čvrsnicu, Bjelašnicu, Visočicu. Kada je vrijeme vedro pogled se čak pruža do najviše planine u Bosni i Hercegovini – Maglića, a seže i do mora.

Ostali vrhovi preko 2000 metara su:

 1. Zelena Glava (2103 mnv)
 2. Lupoglav (2102 mnv)
 3. Otiš (2099 mnv)
 4. Vjetrena Brda (2088 mnv)
 5. Botini (2050 mnv)
 6. Herać (2046 mnv)
 7. Osobac (2030 mnv)
 8. Ovča (2029 mnv)
 9. Vidina Kapa (2032 mnv)
 10. Velika Kapa (2007 mnv)
 11. Cvitina (Cetina, 2000 mnv)

Okružuju ga jezera (prirodna i umjetna) Boračko, Grabovičko, Jablaničko, Salakovac kao i rijeke Neretva, Ljuta, Neretvica, Drežanka i Bijela. Prenj započinje pored Glavatičeva (na Neretvi, uzvodno od Konjica), a proteže se sve do Bijelog Polja kod Mostara. Okružen je planinama i to sa sjeveroistoka Bjelašnicom, sa istoka Visočicom, sa sjevera Bitovnjom, sa zapada Čvrsnicom, sa juga Veležom i sa jugoistoka Crvnjem.

U podnožju planine su tri grada: Mostar, Konjic i Jablanica.

Na prijelazu između planina Prenj i Velež na nadmorskoj visini od 1050 mnv nalazi se Rujište. Ovo poznato izletište Mostaraca je iznimno bogato munikom, endemskim crnogoričnim drvetom, što mu daje osobitu draž. Planinarski dom Bijele Vode nalazi se na 1450 m. Ovaj dom je važna polazna destinacija za sve planinare koji sa ove strane planine idu u Prenjske pohode, najizazovniju BiH planinu.

Krajnje je preporučljivo da uzmete vodića za sve uspone na Prenju pošto je situacija sa minama nije jasna u određenim područjima a kvalitet staza je promjenljiv. Takođe tokom zime odnosno proljeća lavine mogu biti problem.

Usponi na Prenju su uzbudljivi kako ljeti tako i zimi. Ako se odlučujete na zimsku sezonu pripremite se na teške uslove na visinama oko 2000. Tokom ljetnih mjeseci obezbjedite dovoljne količine vode.